Tuulivoimaloiden infraääni mitattavissa 40-60 km:n etäisyydellä voimaloista yli puolena mittauspäivistä

SYTe ry aloitti tuulivoimaloiden infraäänimittaukset seitsemästä kohteesta eri puolilta Suomea huhtikuun alkupuolellaToukokesäkuun mittaustulosten mukaan voimaloiden infraääni on mitattavissa ainakin 30-60 km:n etäisyydellä voimala-alueista. Satakunnassa, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimaloiden infraääntä on noin puolena mittauspäivistä tai jopa lähes päivittäin.

Toukokesäkuulla tuulivoimaloiden infraääni, eli säännöllinen painepulssi (syke), erottuu keskimäärin selvemmin yöaikaan kuin päiväsaikaan (ks. spektrogrammien selitys).

Keski-Suomessa Jyväskylässä (1019) infraääntä havaitaan erityisesti toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa sekä kesäkuun puolivälin jälkeen. Se on peräisin mitä todennäköisimmin Luhangan voimaloista noin 50 km Jyväskylästä etelään.Sensor 1014 2019-05-31

Oulu sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla kahden laajan tuulivoima-alueen välissä: Kalajoen seudun sekä Ii-Simon voimaloiden välissä. Vaikka lähimpänä olevat Vartinojan tuulivoimalat ovat Siikajoella 30 km:n päässä, Oulussa (1014) esiintyy tuulivoimaloiden infraääntä lähes päivittäin (ks. kuvio 1).

Utajärven mittari (1004) toistaa pääosin Oulussa näkyvää signaalia, mutta heikompana.

Lapissa, Rovaniemen mittarissa (1006), näkyy tuulivoimaloiden infraääntä yli 50 % päivistä. Lähimmät voimalat ovat Tervolassa reilun 60 km:n etäisyydellä, mutta 100 km:n päästä löytyy useita voimala-alueita sekä Perämeren kaarelta että Sodankylästä.

Satakunnassa Luvian mittarissa (1002) infraäänen havainnointia heikentää laajakaistainen kohina. Mittari kannattaisi siirtää rauhallisempaan paikkaan. Kohinan alta voi kuitenkin nähdä tuulivoimaloille tyypillistä infraäänisignaalia noin puolena mittauspäivistä. Lähimmät voimalat sijaitsevat noin 25 km:n etäisyydellä Porissa.

Sensor 1005 2019-05-19Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoen mittari (1005) näyttää infraääntä lähes päivittäin. Se on selvästi voimakkaampaa kuin muissa mittauskohteissa. Lisäksi usein nähtävissä on hyvin matalan lapataajuuden, yli 10 kertalukua piirtävää infraääntä, jota ei juurikaan esiinny muualla, tyyppiesimerkkinä 19.05.2019 (ks. kuvio 2). Mittari sijaitsee noin 5 km Santavuoren voimaloista.

Seinäjoella, noin 25 km:n päähän sijoitetussa mittarissa (1008, aiemmin ID1010 30.05.2019 asti) infraääni näkyy samanaikaisena Ilmajoen mittarin kanssa, mutta heikompana ja ilman Ilmajoella näkyvää hyvin matalataajuista signaalia.

SYTe jatkaa mittauksia heinä-elo-syyskuulla osittain jo uusissa paikoissa. Mittaukset tekee Auniogroup.

Suomen ympäristöterveys ry on erittäin huolissaan ihmisten ja eläinten terveydestä tällaisessa elinympäristössä. Yhdistys vaatii terveysviranomaisia ja poliitikkoja nopeasti tarttumaan tähän vakavaan kysymykseen. – syte

English

8 ajatusta artikkelista “Tuulivoimaloiden infraääni mitattavissa 40-60 km:n etäisyydellä voimaloista yli puolena mittauspäivistä

 1. pirjo.rantaaho@outlook.com

  Saksassa ihmiset ovat perustaneet paljon kansalaisjärjestöjä tuulivoimaa vastaan ihmisten sairatumisten takia. Ne pitää viedä MERELLE tosikauas ihmisten läheltä, mieluummin lopettaa tuo touhu. Se rikkoo pilvvet ja vesikehän häiriinnyttää , että ilman kosteus häviää ja sadetta ei tule kuin joskus älyttöminä purkauksina että katot uhkaa hajota. Jos vesi ja tuulikehä häiriintyy niin sillä on valtavat ilmastolliset seuraamukset. Pilvet kulkevat alhaalla noin 1-1-5 km. Tuulivoima voi häiriinnyttää myös otsonikerroksen ja sen muodostumisen estää. Kyllä ilmaston lämpenemisen syynä pitää epäillä jos mitä niin TUULIVOIMAA. Matala- taajuinen infra aalto on joukkotuhonnan aiheuttava, hiljainen tappokone ja rikollinen maahantuonti , tietäen että mitä se aihuttaa . siksi pitää tuulivoima jo julistaa heti pannaan . Maahan – tuojille pitää julistaa vankeustuomiot.

  Tykkää

 2. Paluuviite: Onko ympäristösi turvallinen asua ja elää? | Suomen ympäristöterveys – SYTe ry

 3. Paavo Mäkelä

  No onhan se kauhistuttavaa mahdollisia terveyshaittoja ajatellen, kun Haapavedelle kahteen paikkaan lähimmillään alle kahden kilometrin päähän asutuksesta, on suunnitteilla molempiin paikkoihin 50 kpl 300 metrin korkuista tuulimyllyä, sekä muille alueille muutamia kymmeniä, eli yhteesä pitkälle toistasataa myllyä!

  Tykkää

 4. Paluuviite: Terveellisen ja turvallisen ympäristön puolesta | Suomen ympäristöterveys – SYTe ry

 5. Paluuviite: Tuulivoiman terveyshaittoja tutkittaessa tulee koeasetelman olla oikea | Suomen ympäristöterveys – SYTe ry

 6. Paluuviite: Avoin kirje Suomen terveydensuojelusta vastuussa oleville päättäjille | Suomen ympäristöterveys – SYTe ry

 7. Paluuviite: Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry » Avoin kirje Suomen terveydensuojelusta vastuussa oleville päättäjille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s